Potrava pre človeka
Každá potravina má svoju energetickú hodnotu. (1kcal= 1000cal=4,18kJ=4180J)
Koľko energie spotrebuje človek |
|
Fyziologické skupiny |
Potreba energie (kJ.kg-1) |
Dojčatá do 6 mesiacov |
460 |
Dojčatá od 6 mesiacov |
420 |
Deti 2-5 rokov |
380-340 |
Deti 6-10 rokov |
340-300 |
Deti 11-14 rokov |
300-250 |
Dospievajúci 15-18 rokov |
220-170 |
Dospelí |
150-110 |
Vyšší vek |
100-80 |
Spotreba energie závisí predovšetkým od veku človeka druhu práce, ktorú vykonáva. Energia zo stravy sa využíva v štvrtine na telesnú prácu a ostatná na tvorbu tepla a jeho udržanie v organizme. Napr.: 1g tuku uvolní 38.9kJ a 1g sacharidov alebo bielkovín 17,2kJ.
Na stavbu a obnovu buniek človek potrebuje po celý život prijímať v strave bielkoviny. Najviac deti v období rastu, tehotné ženy, fyzicky pracujúci. Bielkoviny majú dodať 12-14% energie z celkového príjmu. Nedostatok bielkovín sa prejaví u detí spomalením rastu a oneskorením vývoja, môžu nastať nervové poruchy a rýchlejšie starne (strukoviny, obilniny, mlieko, vajcia, mäso).
Tuky – bohatý zdroj energie. Potreba tukov v dospelosti je 1g na 1kg hmotnosti, športovci až 5g. Potreba tukov závisí od veku, pohlavia, prostredia. Nadbytok spôsobuje obezitu.
Cukry (sacharidy, glycidy) – neobsahujú nijaké vitamíny ani neratsné látky, sú zdrojom „prázdnych kalórií“ . Ich nadbytok spôsobuje v tele premenu na tuk. Potreba sacharidov pre deti je 10-15g na 1kg hmostnosti, postupne klesá na hodnotu 4-5g.
Okrem základných živín na úplnú výživu človek potrebuje vitamíny a nerastné látky (vápnik, sodík, chlór, draslík, fosfor, železo, jód, fluór, horčík, meď, síra, mangán)
Celodenná potreba energie (kJ) |
|
Školský vek 6-10 rokov |
9210 |
Starší školský vek 11-14: clapci dievčatá |
11723 |
10886 |
|
Študujúca mládež 15-18: clapci dievčatá |
13398 |
10048 |
|
Pracujúca mládež 15-18: clapci dievčatá |
15072 |
11304 |
|
19-34 rokov : muži ženy |
11300-17170 |
9630-11300 |
|
35 rokov a starší : muži ženy |
10460-15910 |
9210-11300 |
-ktoré jedlá obsahujú viac a ktoré menej kalórií
-súvislosť medzi potravinami s vysokou energetickou hodnotou a racionálnym stravovaním
-stravujeme sa správne